Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

wtorek, 19 marca 2013

Bezglutenowe batoniki z masłem orzechowym :]

Uważam, że szerokie już grono bezglutenowców, ludzi z nie tolerancją laktozy, czy cukru, są wszem i wobec zaniedbywani i próżno szukać produktów bez śladowych ilości wszystkiego i we wszystkim. Niestety ja z moim facetem niedawno dołączyliśmy do tego zacnego grona diety "bez", i szczerze powiedziawszy nie zdawałam sobie sprawy, że nawet w chipsach może być gluten i laktoza. Produkty które możemy spożywać są nie dobre i drogie, dlatego zaczęłam sama kombinować z wypiekami bez mąki. Pierwsze babki, chleby i różne cuda za mną. A dziś batoniki, na które pomysł zaczerpnęłam z bloga dream about muffins. Co prawda tam bezglutenowe nie były, ale tak mnie zachwyciły, że je przerobiłam :)

Może i nie wyglądają jak 8 cud świata, ale w smaku super :)


Fenomenem tych ciastek jest to, że można je przerabiać jak się tylko chce! Dodać żurawinę, nie dodawać jabłek, orzechy laskowe, nerkowce! Kto co lubi :)

 

b

 

Smakowały nawet dzieciaczkom. Najpierw cuda nie widy z masy solnej (Piękne serduszko na zdjęciach), a potem coś słodkiego :)

Same batoniki są miękkie, ale słonecznik, sezam i siemię bardzo przyjemnie chrupią.

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka ziaren (siemię lniane, sezam, prażony słonecznik, migdały, orzechy siekane)

  • 2 jabłka pokrojone w kostkę

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 banany rozgniecione

  • 3/4 szklanki masła orzechowego. (Nie kupnego, bo może zawierać gluten!)

  • miód do smaku
  • Jeśli możecie, to proponuje dodać trochę czekolady pokrojonej w kostkę.

 

a 

 

Masło orzechowe wrzucam do garnuszka i dodaje banany, mieszając dodaję miodu, potem jabłuszka i ziarna. Słonecznik wcześniej chwile prażyłam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Powstaję gęsta papka, którą przełożyłam do foremki do babki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnie ładnie wygładziłam i wstawiłam do piekarnika na 25 minut w 160 st. C. Po upieczeniu wyciągnęłam, i poczekałam chwilę, jak trochę przestygło, pokroiłam w paski :)

Tak więc batoniki szybkie, dobre i bardzo zdrowe! Samo siemię lniane jest przecież niesamowicie zdrowe. Zapobiega problemom żołądkowym, zawiera w sobie olej, który pomaga chronić się przed rakiem i dobrze wpływa na włosy, paznkocie czy skórę :)

 

Gorąco zachęcam wszystkich, którym natura nie pozwala jeść tradycyjnych rzeczy! Na pewno zasmakują wszystkim, którzy są spragnieni słodkich smaków.

 

 

f

 

c

 

Przepis zaczerpnięty z bloga: http://dream-about-muffins.blogspot.com/ z przeróbkami :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
wtorek, 19 marca 2013 14:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • samozdrowie24 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/20 11:35:12:

    Bardzo fajne, ale..?

Dodaj komentarz