Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

czwartek, 07 marca 2013

Wiosennie :)

Wczoraj był bardzo ładny dzień. Słoneczko było wysoko na niebie, świeciło jasno i grzało tak mocno, jak tylko mogło. A że akurat miałam moje dwa paskudy na cały dzień, podreptaliśmy na plac zabaw. Oni skorzystali z karuzeli, zjeżdżalni i pozawierali nowe dziecięce przyjaźnie, a ja usiadłam na huśtawce w samym środku obszaru osłonecznionego ( ;p) i wygrzałam tyłeczek i wszystko inne :) Po powrocie skorzystałam z przepisu cudawiankowej na pieguski. Z dzieciaczkami zawsze jakieś ciastka robimy, wiec świetnie się złożyło, że ten przepis się pojawił.

 

ciastka

 

Ciasteczka wyszły fenomenalnie. Zniknęły w jedno popołudnie, choć zrobiłam z podwójnej cudawiankowej porcji. Szwagier napisał mi sms, że jedząc je doznał "Ciastkowego orgazmu. Ciastgazmu". Cokolwiek to znaczy i jakkolwiek niepoprawna jest to forma ;p

 

A dzisiaj, na gazówce bulgoczę sobie kapuśniaczek na obiad. Tak mnie naszło na niego. Zdrowy, smaczny, jeden z podstawowych smaków Polskich. Jak dobrze od czasu do czasu zjeść sobie coś tak tradycyjnego :) Według mnie, nasze tradycyjne Polskie dania powinny łaskotać co jakiś czas nasze podniebienia, bo chyba dla każdego te smaki są niezapomniane. Każdy pamięta rosołek czy bigos babci :)

 

d

 a

 

 

Pieguski:

 

  • 300g miękkiego masła

  • 180g cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

  • 290g czekolady (200 g mlecznej i 90 g gorzkiej)

  • 2 jajka

  • 450g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Czekoladę pokrojoną odłożyć na bok. Masło zetrzeć mikserem, dodać cukier i wanilie, następnie jaja, po tym odłożyć mikser i wyrabiać albo ręką, albo drewniana łyżką. Dodać przesianą mąkę z solą i sodą. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy małe kuleczki z ciasta. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po wyciągnięciu niech chwile postoją, a następnie można przekładać do pojemnika. Mi wyszło z tej porcji 60 ciasteczek.

Smacznego :)

 

 

Przepis z bloga brulionzprzepisami.blox.pl zmieniłam tylko ilość cukru i czekolady.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
czwartek, 07 marca 2013 19:22

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/11 20:02:19:

    Zgadzam się - szarlotka to ciasto genialne ;). A u Ciebie pieguski - z kolei - genialne ciasteczka! Uwielbiam je, a, o dziwo, nigdy sama nie robiłam. Czas to zmienić!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 12:55:34:

    Sympatyczni pomocnicy!

Dodaj komentarz