Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

czwartek, 07 marca 2013

Wiosennie :)

Wczoraj był bardzo ładny dzień. Słoneczko było wysoko na niebie, ¶wieciło jasno i grzało tak mocno, jak tylko mogło. A że akurat miałam moje dwa paskudy na cały dzień, podreptali¶my na plac zabaw. Oni skorzystali z karuzeli, zjeżdżalni i pozawierali nowe dziecięce przyjaĽnie, a ja usiadłam na hu¶tawce w samym ¶rodku obszaru osłonecznionego ( ;p) i wygrzałam tyłeczek i wszystko inne :) Po powrocie skorzystałam z przepisu cudawiankowej na pieguski. Z dzieciaczkami zawsze jakie¶ ciastka robimy, wiec ¶wietnie się złożyło, że ten przepis się pojawił.

 

ciastka

 

Ciasteczka wyszły fenomenalnie. Zniknęły w jedno popołudnie, choć zrobiłam z podwójnej cudawiankowej porcji. Szwagier napisał mi sms, że jedz±c je doznał "Ciastkowego orgazmu. Ciastgazmu". Cokolwiek to znaczy i jakkolwiek niepoprawna jest to forma ;p

 

A dzisiaj, na gazówce bulgoczę sobie kapu¶niaczek na obiad. Tak mnie naszło na niego. Zdrowy, smaczny, jeden z podstawowych smaków Polskich. Jak dobrze od czasu do czasu zje¶ć sobie co¶ tak tradycyjnego :) Według mnie, nasze tradycyjne Polskie dania powinny łaskotać co jaki¶ czas nasze podniebienia, bo chyba dla każdego te smaki s± niezapomniane. Każdy pamięta rosołek czy bigos babci :)

 

d

 a

 

 

Pieguski:

 

  • 300g miękkiego masła

  • 180g cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

  • 290g czekolady (200 g mlecznej i 90 g gorzkiej)

  • 2 jajka

  • 450g m±ki pszennej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Czekoladę pokrojon± odłożyć na bok. Masło zetrzeć mikserem, dodać cukier i wanilie, następnie jaja, po tym odłożyć mikser i wyrabiać albo ręk±, albo drewniana łyżk±. Dodać przesian± m±kę z sol± i sod±. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy małe kuleczki z ciasta. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po wyci±gnięciu niech chwile postoj±, a następnie można przekładać do pojemnika. Mi wyszło z tej porcji 60 ciasteczek.

Smacznego :)

 

 

Przepis z bloga brulionzprzepisami.blox.pl zmieniłam tylko ilo¶ć cukru i czekolady.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
czwartek, 07 marca 2013 19:22

Polecane wpisy

  • Rogale z dżemooorem

    Pomysł na dzi¶: rogale drożdżowe. Puszyste, delikatne z dżemorem własnej roboty w ¶rodku. Osoby, które lubuj± się w gryzieniu rogaliczków – zachęcam :)

  • W te pochmurn± sobote

    A taka prosta pasta makrelowa. Leżały sobie w lodówce 3 ¶wieżutkie makrele, i my¶lę, i my¶lę, no i stwierdziłam, że zrobię. Bardzo prosta, ale jakże smaczna. Ni

  • A we wtorek

    Rosołek. Nie niedzielny, lecz pi±tkowy, albo wtorkowy. U nas nie gotuję się go bardzo często, bo wszyscy za nim przepadaj±. Na rozgrzanie, na chorobę, na ochotę

  • Ciastka serowe z gruszk±

    Ma kto¶ ochotę na ciasteczka serowe ze słodk± gruszk±? Zapraszam Składniki: 125 g twarogu 1/2 szkl m±ki + do podsypania 1 jajko pół małej gruszki 1 łyżeczka pro

  • Pieguski

    Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu ciasteczka :-) PRODUKTY: 1 kopiasta szklanka m±ki pszennej 1 jajko Ćwierć szklanki cukru 50g miękkiego masła Gar¶ć rodzynek

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/11 20:02:19:

    Zgadzam się - szarlotka to ciasto genialne ;). A u Ciebie pieguski - z kolei - genialne ciasteczka! Uwielbiam je, a, o dziwo, nigdy sama nie robiłam. Czas to zmienić!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 12:55:34:

    Sympatyczni pomocnicy!

Dodaj komentarz