Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

sobota, 16 marca 2013

Żuuurek!

Oglądam Nigelle i myślę sobie, że można mieć większy rozmiar i nadal być sexowną, kobiecą i doskonałą. Nie wiem czemu wszyscy dążymy do tego rozmiaru ZERO. Jeszcze niedawno cieszyłam się jak głupia, bo zmieściłam się w spodnie rozmiaru s. I tak sobie myślę, co w związku z tym? Cycki mi trochę zmalały, a nie jestem z tego faktu zadowolona ;p A przecież nie chcę upodobnić się do tych dziewczyn z wybiegów, które przecież w cale nie są sexowne.Ta cała pogoń za wymyślonym ideałem piękna jest bezsensu. Katujemy się dietami, albo jak w moim przypadku – ćwiczeniami, po to, żeby się podporządkować. Nie dawno czytałam, że w Mauretanii sexowna jest otyłość. I idę o zakład, że tam kobiety faszerują się tłustym jedzeniem i fast foodami, a żeby tylko mieć jedną fałdkę więcej. Hmm.. nie mowie, że otyłość jest dobra, ale nadmierna szczupłość chyba też nie. Dlaczego nie możemy klaskać kobietą, które są normalne. Które mają ładne, pełne kształty, które przecież powinny świadczyć o kobiecości. Prawda?

 

Tak mnie naszła ochota ostatnio na żurek. Ale taki na własnym zakwasie, trochę zawiesisty, z majerankiem, boczkiem i białą kiełbasą :)

 

sw


Także kilka dni temu zrobiłam zakwas i z niecierpliwością czekałam, aż będzie gotowy.

Żurek jest chyba moją ulubioną zupą. A tak rzadko ją robię. Może właśnie dlatego jest ulubiona? :)

 

A gdy już zrobiona, to po domu roznosi się ten wspaniały zapach, który do kuchni zwabi największego gbura, czy śpiocha.

 

ZAKWAS:

  • 1 litr wody

  • 1 szklanka mąki żytniej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

 

Do naczynia w którym będzie zakwas dojrzewał, wsypujemy mąkę, czosnek nie obrany, tylko zmiażdżony nożem, ziele, liście laurowe, i zalewamy to lekko ciepłą wodą. Mieszamy, jeśli powstały grudki, to w miarę je usuwamy. Przykrywamy naczynie ręcznikiem lub gazą, i odstawiamy na 4-5 dni.

 

s

 

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • pół kilo białej kiełbasy

  • 30-40 dkg łopatki wieprzowej

  • pół kilo boczku wędzonego

  • 2-3 ziemniaki

  • duuużo majeranku

  • 2 cebule

  • trochę śmietany 30 do zabielenia żurku

  • sól, pieprz

 

Mięso gotujemy w garnku z wodą. Jak już jest ugotowane, wyciągamy, lekko studzimy i kroimy wszystko w kostkę, a kiełbasę w prążki. Następnie wrzucamy wszystko na patelnie, razem w cebulką pokrojoną w kostkę i przysmażamy. Potem z powrotem do wywaru z mięsa, dodajemy ziemniaczki pokrojone w kostkę i zalewamy przecedzonym przez sitko zakwasem. Uwaga! Zakwas lejemy po woli, mieszając i próbując. Dajemy go tyle, żeby żurek odpowiadał nam kwasowością. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, i podgotowujemy jeszcze z 15 minut, do zmięknięcia ziemniaków. Po wyłączenia wlewamy trochę śmietanki, tak około 100 ml. Smacznego :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
sobota, 16 marca 2013 15:18

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/17 12:42:56:

    Żurek na prawdziwym zakwasie - uwieeelbiam! :D Obowiązkowy składnik wielkanocnego śniadania! :)

Dodaj komentarz