Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

niedziela, 07 kwietnia 2013

Aromatyczna tarta cytrynowa

Ten przepis leżał sobie trochę i czekał. Jakoś nie czułam związku z niczym, żeby go dodać. Ale teraz patrze na moje zimowe kozaki, na słonko, które nieśmiało (w końcu) zagląda do mojego pokoju. Patrze na pyłki, które tańczą w snopie światła, i stwierdziłam, że oto czas. Oto czas na tartę cytrynową.

 

f
 

 

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mi cytryny kojarzą się z latem. Z lemoniadami, które popija się podczas ciepłego wieczoru, z uczuciem ochłodzenia, gdy słońce pokazuję nam co potrafi :) Wiem, że zimą dominuje u nas w Polsce, herbata z cytryną. Ale jakoś zawsze o tym zapominam ;p

 

b

 

Ta tarta jest kombinacją przepisu na mufinki z kremem z bloga ciasteczkolandia.blox.pl. Patrzyłam na te muffinki, i stwierdziłam – zrobię tarte! :) wyszło jak wyszło. Według mnie, krem był zdecydowanie za słodki, dlatego od razu zmodyfikowałam ilość cukru, dodałam więcej serka i cytryny. I było super :)

 

TARTA CYTRYNOWA:

 

  • 120 g mąki tortowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 125 g miękkiego masła

  • 2 duże jajka

  • 120 g cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki mleka

  • starta skórka z 1 cytryny

  • trochę ekstraktu waniliowego

 

Masło wrzucić do miski i zmiksować na piankę, dodać cukier i jajka, dalej miksując dodaj mąkę z proszkiem, a następnie sok i skórkę z cytryny i wanilię. Ciasto przełożyć do foremki do tarty, Takiej, której dno ma wystające brzegi, żeby po upieczeniu i odwróceniu było miejsce na krem. Wsadzamy do piekarnika na około 25-30 minut w temp. 190 st. C. Pieczemy do tzw. Suchego patyczka.

 

KREM:

 

  • 60 g miękkiego masła

  • 180 g cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny, albo i dwie :)

  • 150 g twarożku. Jakiś turek czy inny kanapkowy

 

Masło miksujemy i dodajemy cukier puder, następnie sok z cytryny i twarożek. Radzę spróbować kremu i w razie potrzeby dodać więcej cukru, albo więcej cytryny. Jak komu w gust :)

 

Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy krem i wrzucamy do lodówki na godzinkę co najmniej. Aż krem trochę stężeje, i smaki dojrzeją do jedzenia :)



b

 

v

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
niedziela, 07 kwietnia 2013 13:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/07 14:18:13:

    świetna tarta, u mnie też dzisiaj nareszcie słonecznie i cieplej i zdecydowanie tak jak Ty, wolę takie słoneczne, letnie, cytrynowe skojarzenia, niż herbatkowo - przeziębieniowe, pozdrawiam :)

  • alohaskarbie napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/07 14:34:41:

    No właśnie martex.82. Zbyt długo czekaliśmy już na słońce. Wiec odrzucam skojarzenie herbatki z cytrynka, i czekam na lemoniadę plus grill :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/08 11:07:50:

    piękna, lubię cytrynowe wypieki, są takie orzeźwiające :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 12:56:14:

    Podoba mi się!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 18:43:56:

    świetnie wygląda :)

Dodaj komentarz