Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

wtorek, 23 kwietnia 2013

Chlebek bułgarski :)

Szczerze powiedziawszy zrobiłam ten chlebek z nudów. Ale według mnie, to to chlebka nie przypomina, słodki, bardziej drożdżówkowaty, przełożony dżemikiem własnej roboty. Delikatny, puszysty, z lekko spieczoną skórką. Cud, miód :)

 

x

 

j

 

SKŁADNIKI:

  • 900 g mąki

  • 3 duże jajka, plus żółtko do posmarowania

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 szklanki letniego mleka

  • trochę masła

  • 40 g drożdży

  • dżem

  • ziarna słonecznika łuskanego (opcjonalnie)

 

Drożdż rozcieram z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. W misce roztrzepuję jajka, następnie dodaję sól, mleko, cukier i olej. Gdy już wymieszane, dodaję po trochu mąkę, sok z cytryny i drożdże. Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, tak plus minus 45 minut. Następnie wyciągam na stolnicę, albo blat i kroję kulkę ciasta na 4 części. I każdą z tych części jeszcze na 4 części. Razem powstaję mi 16 małych kawałków. Teraz pierwszy z kawałów rozwałkowuję na cienki prostokąt, który następnie smaruję roztopionym masłem. Odkładam na bok i rozwałkowuję drugi kawałek. Nakładam go na pierwszy, posmarowany masłem, i smaruję dżemem. Następnie rozwałkowuję 3 kawałek, nakładam na kawałek z dżemem i smaruję masłem. 4 kawałek też rozwałkowuję, rozkładam go na pozostałych kawałkach i zwijam wszystkie razem w rulon, który trochę rozciągam wzdłuż. Powtarzam czynność także z pozostałymi kawałkami. Gdy już wszystkie zrulowane, kroję każdy rulon w trójkąty, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt słonecznika, albo jak kto woli słoneczka, ostrymi końcami trójkątów do środka. Smaruje po wierzchu żółtkiem i posypuję słonecznikiem. Wstawiam do piekarnika na 35 minut w temp. 200 st. C. Przez 25 minut mój chlebek przykrywam folią aluminiową, a żeby się nie spiekł za bardzo.

Polecam bardzo. Najlepiej smakuję na cieplutko posmarowany masełkiem :)

 

n



 

Zaczerpnęłam przepisu z bloga: www.mojewypieki.com. Plus małe, moje modyfikację:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
wtorek, 23 kwietnia 2013 14:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 16:35:35:

    prezentuje się świetnie, pewnie jest pyszny :) Pozdrawiam

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/25 20:14:06:

    Mniam, pysznie! Uwielbiam takie puszyste, domowe chlebki!

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/30 11:12:35:

    Pieczenie to świetny sposób na nudę i jakie pyszne efekty! Bardzo fajny, fantazyjny kształt :)

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/30 23:00:59:

    Chlebek bułgarski już od dawna mam zamiar upiec. Ten wygląda pysznie!

Dodaj komentarz