Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

czwartek, 04 kwietnia 2013

Masło orzechowe!

Według mnie, jest to świetna alternatywa dla dzieci i dorosłych zamiast kupnej nutelli :) Świetnie smakuje z chlebem, tostami czy do przełożenia placków. Gorąco zachęcam. Jest 100 razy zdrowsze niż to kupne, ze sklepu, a sami dozujemy smak. Bo możemy regulować stopień słodkości, czy ma być bardziej orzechowe czy czekoladowe... super :)

U mnie w domu, pojawia się często :)

 

o

 

MASŁO ORZECHOWE:


  • 200-300 orzechów ziemnych solonych.

  • trochę miodu

  • czekolada lub kakao

 

Orzechy podpiekamy w piekarniku w 200 st. C około 20-30 minut co jakiś czas mieszając, ponieważ bardzo łatwo czernieją i są potem gorzkie. Od razu po wyciągnięciu orzechów z piekarnika, przekładamy je do blendera, czy malaksera, ponieważ będziemy je teraz mielić. Jest to proces dość długi. Orzechy potrzebują kilkunastu minut nieustannego blendowania, żeby zrobiła się z nich gęsta ciecz. Nie dodawajcie do nich żadnych tłuszczy, olejów czy temu podobnych. Orzechy mają wystarczająco dużo oleju same w sobie. Gdy już otrzymaliśmy ładną papkę dodajemy miodu do smaku i jak ktoś lubi, czekolady, kakao. Blendujemy do połączenia składników i wykładamy do miseczki.



n

 

m

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
czwartek, 04 kwietnia 2013 13:45

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/05 14:10:16:

    świetny pomysł na domowy krem :) z pewnością wypróbuję :)

Dodaj komentarz