Wpis
Według mnie, jest to świetna alternatywa dla dzieci i dorosłych zamiast kupnej nutelli :) Świetnie smakuje z chlebem, tostami czy do przełożenia placków. Gorąco zachęcam. Jest 100 razy zdrowsze niż to kupne, ze sklepu, a sami dozujemy smak. Bo możemy regulować stopień słodkości, czy ma być bardziej orzechowe czy czekoladowe... super :)
U mnie w domu, pojawia się często :)
MASŁO ORZECHOWE:
200-300 orzechów ziemnych solonych.
trochę miodu
czekolada lub kakao
Orzechy podpiekamy w piekarniku w 200 st. C około 20-30 minut co jakiś czas mieszając, ponieważ bardzo łatwo czernieją i są potem gorzkie. Od razu po wyciągnięciu orzechów z piekarnika, przekładamy je do blendera, czy malaksera, ponieważ będziemy je teraz mielić. Jest to proces dość długi. Orzechy potrzebują kilkunastu minut nieustannego blendowania, żeby zrobiła się z nich gęsta ciecz. Nie dodawajcie do nich żadnych tłuszczy, olejów czy temu podobnych. Orzechy mają wystarczająco dużo oleju same w sobie. Gdy już otrzymaliśmy ładną papkę dodajemy miodu do smaku i jak ktoś lubi, czekolady, kakao. Blendujemy do połączenia składników i wykładamy do miseczki.