Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

środa, 10 kwietnia 2013

Ptasie mleczko

Klasyczne ptasie mleczko. Zazwyczaj robię ję, gdy w lodówcę nadmiar kremówki. Tak było i tym razem. Ale pomimo tego, że nie zostało zrobione planowo, tylko dla wykorzystania śmietany, zniknął błyskawicznie :) Wszyscy go kochamy.

 

c

 

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrat waniliowy
  • troszkę oleju

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż do postania kremowej masy, wtedy dodajemy żółtka i wanilie i olej. Kiedy wszystko ładnie wymieszany, przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy dokładnie wymieszane, wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy od razu ciasto z piekarnika, i rzucamy z odległości około pół metra na koc rozłożony na podłodze. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Dzięki rzucaniu, biszkopt będzie równy, i wbrew pozorom nie opadnie tak znacznie jak zazwyczaj.

 

KREM:

  • 0,5 -0,7 l kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe

Galaretki gotujemy z zmniejszonej ilości wody. Zamiast 1 litra, rozpuszczamy ję w 0,8 l wody. Następnie studzimy. W tym czasie ubijamy kremówkę i lekko słodzimy. Nie za dużo, bo galaretka jest słodka. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do trochu do kremówki i lekko ubijamy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

x

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
środa, 10 kwietnia 2013 13:12

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 14:02:44:

    musi być pyszne skoro tak szybko znika :) chyba jadłam kiedyś podobne, było smaczne i to bardzo :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 17:31:29:

    No bo i jak nie kochać ptasiego mleczka? Proste , delikatne, po prostu pyszne :)

Dodaj komentarz