Miri Piri w kuchni

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym !

Wpis

sobota, 18 maja 2013

W te pochmurną sobote

A taka prosta pasta makrelowa. Leżały sobie w lodówce 3 świeżutkie makrele, i myślę, i myślę, no i stwierdziłam, że zrobię. Bardzo prosta, ale jakże smaczna. Niestety nie miałam szczypiorku w domu, ale zachęcam, do posypania nim pasty :)

 

c

 

SKŁADNIKI:

  • 3 makrele wędzone
  • 1 cebulka przysmażana
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

Makrele obieram ze skóry i ości. Za bardzo nie doszukiwałam się tych małych ości, bo bym siedziała tam chyba bo teraz :) Obrane makrele wrzuciłam do miski, dorzuciłam masełka i blenderem potraktowałam całość, aż uzyskałam satysfakcjonującą mnie masę. Następnie dodawałam przecieru i pieprzu i próbowałam. Następnie pokroiłam cebulkę w kostkę i przesmażyłam na masełku na złoty kolor. Poczekałam aż trochę przestygnie, wrzuciłam do miski, i zblendowałam wszystko jeszcze raz. :) No i jest świeeetna!
Smacznego :)

m

 

b

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alohaskarbie
Czas publikacji:
sobota, 18 maja 2013 17:03

Polecane wpisy

  • Chlebek bułgarski :)

    Szczerze powiedziawszy zrobiłam ten chlebek z nudów. Ale według mnie, to to chlebka nie przypomina, słodki, bardziej drożdżówkowaty, przełożony dżemikiem własne

  • A wtorkowy poranek

    No i nareszcie nadeszła wielce oczekiwana, upragniona, wyproszona WIOSNA! I wyciągnęłam lekki, ładny wiosenny płaszczyk, a ten ciężki, ocieplany, z obrzydzeniem

  • Maxi maxi maxi king :]

    No i zrobiło się trochę cieplej. Trochę! Ale pada... bezlitośnie pada już chyba 3 dzień. Także zamiast śniegu, mamy wodę. Może ta nasza pogoda stopniowo przeist

  • Pasta czerwona z makreli

    Szukałam w sieci inspiracji na temat makreli. Pasty mi się chciało. Świeży chleb, który zapachem wypełnia całe mieszkanie z taką pastą to idealne połączenie. Aż

  • Pasta z makreli i twarogu

    Dobra makrela nie jest zła. Szczególnie, gdy ją ugnieść z białym serem. - duża, wędzona makrela, - 30 dag twarogu, - opakowanie serka homogenizowanego, - zielon

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/18 18:37:38:

    Bardzo smaczne :) Lubię takie pasty, mniam, mniam! :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/20 12:56:42:

    nigdy nie robiłam takiej domowej pasty, wygląda pysznie, a szczypiorek jak najbardziej wskazany, pozdrawiam :)

  • caffe.galeria napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 09:30:04:

    może być zamiast masła majonez?

Dodaj komentarz